15 Mayıs 2012 Salı

Duyguların Dünyasına Yapılan Saldırı


Bu yazımda sizlerin biraz canını sıkacağım, söylediğim şeyler belki de hoşunuza gitmeyebilir ama ben yinede bunun gerekliliğini duyuyorum ki bu da beni sorumluluk sahibi bir insan olarak gösterir. Aslına bakarsanız öyle görünmeye çalışıyorum, sadece beynimin sağ tarafının yararına..( ayrıca dinleyin  )

2 + 7 = 9 bu işlemi beynimizin sol tarafıyla halletmemiz işten bile sayılmaz. Beynimizin sol tarafı mantık akıl yürütme ve benzeri şeyleri yani aslında olan şeyler üzerine düşünebilme yeteneğine sahiptir. Karadeniz’in yeşil ormanlarında bacasından duman tüten barakanızda, pencereden yağmuru seyrediyorsunuz. Yağmurun kapı eşiğinden getirmiş olduğu gıdıklayıcı soğuk ve toprak kokusu sizi yatağınıza uzanıp düşünmeye sevkediyor. Eğer bunu tam olarak betimleyemeyip anlattıklarımı hissedemiyorsanız işte size anlatacak olduğum şey tam bununla ilgili. Aşağıdaki tablo benzeri şeyde beynin sağ ve sol lobunun işlevlerini göstereceğim:

SOL BEYİN FONKSİYONLARI                SAĞ BEYİN FONKSİYONLARI   
 1. mantık kullanır                                         1. ‘’büyük resmi’’ hissetmeyi kullanır  
2. alışır                                                             2. yönlüdür  
3. kural uygular                                             3. hayalgücü kuralları 
4. kelimeler ve dil                                          4. semboller ve imajlar  
5. şimdi ve gelecek                                         5. şimdi ve gelecek
  6. bilim                                                           6. filozofi ve din 
 7. bilmeyi idrak edebilir                              7. onu elde edebilirim, yapabilirim
 8. düzeni/algılama modelini onaylar         8. inanır  
9. obje ismini bilir                                         9. takdir eder  
10. realite temelli stratejileri kurar        10. uzayla ilgili algılama 
11. pratikseldir                                             11. obje fonksiyonunu bilir  
12. güvenlidir                                                12. hayal gücü temeline dayanan şimdiki zaman .                                                                        13. olasılıklar 
.                                                                        14. atılgan, aceleci 
.                                                                        15. risk alma

Şimdi bunlardan birkaçını açıklayalım,

Beynin sağ tarafı duyusal, sezgisel işlemlerle ilgilenirken sol tarafımız mantık ve gerçekliklerle ilgilenir. Bu durumda çoğu insanda – anormal insan modeli dışında – aslında çift karakter vardır. Ve insanlar doğmuş oldukları ülkenin eğitim sistemi ve çevre koşullarına göre bu karakterlerden birini seçmek zorunda bırakılır. Çoğu ülkenin eğitim sistemi mantık üzerine dersler verdiği için de çoğu insan sol beynin yaratmış olduğu mantıklı ve gerçekçi karakteri seçmek zorunda kalır. Çocuklar 7 yaşına kadar yaratıcıdır, 10 yaşına geldiklerinde yaratıcılık düzeyleri azalır. Bunun sebebi ise yine eğitim sistemidir. Peki ya diğer karakter? Bu süreçte ona ne oluyor diye sorarsanız; olduğu yerde kalıyor bastırılıyor ve bir süre sonra boom ! Psikolojik sorunlar, stres, hayattan zevk alamama, güzeli görememe.. Bir yandan aslında körleştiriliyoruz. Tüketiyoruz, itaat ediyoruz ve karşılığında aldığımız mı? Yeni fikirlerimiz yok hep eskilerini kullanıyoruz. Yaratmıyoruz, olanı üretip tüketiyoruz. Daha da kötüsü bu işte bile iyi değiliz ürettiğimizden zarar ediyoruz. Halbuki güvendiğimiz sosyal devletimiz bize daha fazla olanak sağlasa kendi kendine yetebilecek düzeye gelebiliriz. Eğitim sistemimiz aptalların eline bırakılmamalı, bu yaptıkları yani diğer karakteri bastırma olayı bir cinayettir. Tarihte bunun örnekleri çoktur. Darbe sonrası eğitim sistemi, dışarıdan aldığımız eğitim sistemi... Ayrıca 1930 dönemleri köy okulları, pratik bilgiyi verme çabaları... Mutsuz olduğumuz karakteristik yönümüzle yaşamaktansa dengeli bir yaşam sürdürmek, yaşam kalitemizi arttıracaktır. Dünyanın emperyalist gücü Amerika, sömürdüğü ülkelerde matematiğe dayalı eğitim veriyor. Mallarını gasp etmekle kalmayıp, hayallerini de sömürüyorlar. Çok konuşmak istemiyorum bu kadarı yeterli. Kaliteli bir yaşam için sanat, hayal gücü ve duygularımızı reddetmeyelim. İçinizde diğer karakteri uyandırın ve harekete geçirin. Çünkü insan olmak bunu gerektirir. Her zaman mantıklı işler yapmak sizi acıdan uzaklaştırabilir ama mutluluğa yakınlaştırdığı söylenemez.


                                                                                    Ayhan Aşıcı
                     15.05.2012
00:58 Salı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder